2 gelas tepung gandum diayak
1 sdt baking powder diayak
1 sdt bikarbonat soda diayak
10 biji pisang emas dilenyek (aku gunakan pisang ambon )
125 gr butter dicairkan - dan disejukkan
1 cawan gula perang
1 sudu ovellet
1 sudu vanilla
4 biji telur gred A
1/2 cawan susu cair
Cara Membuatnya:
- Kocok telur bersama ovellet dan gula sehingga kembang.
- Masukkan tepung berselang seli dengan butter yang telah dicairkan.
- Kemudian masukkan pisang yang telah dihaluskan, susu cair kemudian aduk rata
- Panaskan oven dengan suhu 160 derajat
- Masukkan adonan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit butter dan di alas dengan kertas minyak - sapukan butter kemudian ratakan.
- Kemudian panggang dalam oven selama 40 menit atau sehingga masak.
- Biarkan cake dingin lalu potong sesuai selera dan dihidangkan
Baca Juga: Cara Membuat Barongko Pisang